SomHemma_1

Illustration and article about having a place to live or having a home in a city which builds for tourists and events, for the architect magazine 4ARK #8.


Känn dig som hemma

Ska vi konstatera att det inte finns plats för alla? Kan vi inte bara göra det, så här lagom inför jordens undergång? Jag flyttade till Göteborg 2006 och har sen dess haft tio olika adresser. Här har jag studerat och arbetat, betalat skatt och gjort mina läxor och ändå gått med en gnagande känsla av att det inte finns plats för mig här. Jag har aldrig varit bostadslös, men hela tiden hemlös. För trots att jag inte saknat tak över huvudet har jag heller inte ägt rätten till väggarna jag bott inom. 

Sömnlösa nätter har jag fantiserat om hur jag ska tapetsera det kök som kanske, men bara kanske, kommer vara mitt en vacker dag. Dagar när kaffet smakar hopplöst har jag trotsigt lovat att lämna stan, sälja allt jag äger och har och köpa en bit mark för pengarna. Där ska jag själv gräva grund och dra vattenledningar, hyvla virke och anlägga veranda. Ivrigt har jag skissat på planlösningar och kalkylerat inför emigreringen. Men det är skillnad på att rita ett hus och att bygga ett hem. 

Ibland föreställer jag mig hur det sitter någon högt däruppe på ett berg av resurser och tillgångar. Någon som vet bättre än jag gör, hur man får näringslivet att blomstra och city att expandera. Denne någon ser fördelarna med ett nytt hotellkomplex eller ett blinkande pariserhjul, en maffig arena eller en välansad park. Denne någon ritar hus, som ingen kan bo i och jag kan lova att denne någon aldrig gått med den gnagande känslan; ”Det finns ju ingen plats för mig här”.

Göteborg har kanske inte plats för mig, men jag råkar ha en alldeles särskild plats för Göteborg. Den här staden är mina gator och torg, vattenhål och oaser. Den här staden har gett mig allt jag älskar och byggt mig från grunden. Så accepterar jag rådande ordning, betalar dyra hyror för någon annans kontrakt och väntar med att tömma kartongerna eftersom det aldrig är särskilt långt till nästa flytt. Jag bidar min tid och hoppas på nåt bättre, en förändring, en ljusare framtid när jag och mina likasinnade får hänga hatten på hyllan och skruva upp namnskylten på dörren, sudda ut c/o och radera bostadssökarhemsidor från favoriter. 

Att vara hemlös är inte detsamma som att vara bostadslös och att ha någonstans att bo är inte detsamma som att känna sig som hemma. Någonstans på ett berg av resurser sitter Någon som vet hur man ritar en stad, men inte hur man bygger ett hem. 

Ida Elisabet Liffner, 10/01/12